Hur man gör för att få hjälpmedel till fritidsaktiviteter!

obtain assistive devices for leisure activitiesHjälpmedel för att kunna fortsätta eller börja med en fritidsaktiviteter finns att hyra, låna eller att köpa för egna pengar.

Dessa hjälpmedel gör att det underlättar att utföra en fritidsaktivitet, som till exempelvis vid cykling då det kan röra sig om vissa typer av justeringar på själva cykeln. Eller för att kunna hålla på med olika hobbies, för en sport eller aktiviteter som paddling eller skidåkning med flera.

Ett hjälpmedel för att underlätta behöver inte var någon krånglig eller märkvärdig sak, som speciella stolar och styranordningar vid segling, eller en specialanpassad kälke för att kunna spela hockey, eller en sit-ski för utförsåkning. Det kan räcka med en särskild sele för att kunna sitta i en sadel eller en mindre och smidigare rullstol vid “löpning” eller spel av basket. Men även enkla specialskydd för händer, knä, huvud eller fötter kan räcka för att kunna fortsätta med den aktivitet man höll på med innan eller vill börja på.

För att få ut ett fritidshjälpmedel kan det ibland skrivas ut via landstinget på vårdcentralen eller någon annan liknande förrättning. Men det går att ansöka om bidrag för att kunna införskaffa sig av det nödvändiga hjälpmedlet. Då uppsöker man förskrivaren som då kan vara en sjukgymnast eller arbetsterapeut till exempel. De hjälper även till med att informerar vart man ska vända sig för att kunna köpa. hyra eller låna dessa hjälpmedel.

Tips på vart man kan vända sig!

  • Prata med personen som normalt föreskriver hjälpmedel för att få ytterligare information, för de vet vart man kan vända sig och vilka man kan kontakta i så fall.
  • Gå in på Svenska Handikappidrottsförbundets hemsida, där finns information vilka idrotter man kan syssla med i kommunen där man bor. Eller förmedla kontaktuppgifter till andra idrottsutövare.

Fritidsanläggningar som har hjälpmedel som det går att hyra:

  • Totalskolan som finns i Åre, de har hjälpmedel för vinterbruk.
  • Rekryteringsgruppen Bosön, Stockholm, de har hjälpmedel för kajak, långfärdsåkning i skridskokälke.
  • Västernorrlands handikappidrottsförbund, de har hjälpmedel för alla årstiden men med tyngdpunkten för snö, is och vatten.