Tips på hjälpmedel i hemmet!

HouseholdAvseende hjälpmedel till hemmet finns det många olika typer för att kunna underlätta att ta hand om ett hem och inte känna sig beroende av någon annan. För att kunna få möjligheten att få hjälpmedel behöver man träffa en förskrivare som tar reda på vilket behov man har för att sedan skriva ut de hjälpmedel som behövs. Denna kan vara en sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Hushållet – det är helt enkelt hjälpmedel som ska underlätta när man diskar och lagar mat, som köksredskap med extra tjocka handtag eller kunna öppna burkar.

Madrasser, möbler eller dyner – då finns det speciella möbler och anpassningar som passar till möbler. Till exempel klossar som höjer benen på sängen eller stolen eller Coxitstolar som gör att sitsen kan vinklas och höjas. För barn finns det golvsitsar för sittande lek på golvet eller speciellt anpassade barnstolar.

För sängar så finns det särskilda tillbehör eller speciella sängar så det går att justera höjd eller ryggstöd. Dessutom går det att sätta upp en grind som förhindrar att man ramlar ur sängen. eller bågar för att förhindra att täcken eller filtar inte vilar direkt på en kroppsdel, för att förhindra tryck på kroppen när man ligger ner.

För att förhindra att trycksår eller liggsår ska uppkomma finns det speciella sittdynor, kuddar och madrasser. Dessutom finns det dynor som gör att det går att sitta bekvämt eller höja höjden på rullstolen eller stolen. För att underlätta att resa sig upp eller ner på sängen eller stolen finns det dynor som hjälper en att få en extra knuff upp eller dämpa när man sätter sig för att det inte går för fort.

Olika typer av säkerhetsutrustning – för att förhindra och skydda att man halkar eller faller ur sängen. Speciella handtag och greppanordningar som kan monteras lite över allt där de behövs. Som till exempel vid sidan av sängen eller på sidan om toalettstolen.