Tips på hjälpmedel vid inkontinens!

Tips on aids for incontinenceInkontinens är inte särskilt trevligt att ha och är väldigt vanligt. Det finns många hjälpmedel för att underlätta för att klara av vardagen. Att kunna utöva en idrott eller kunna gå på en fest utan att behöva vara orolig för att det ska läcka urin eller avföring är värt mycket.

Uppsugande skydd – det finns både engångsskydd eller de skydd som används om och om igen som då är tvättbara, som en underbyxa med uppsugande gren. Dessa skydd finns i olika storlekar som är anpassade till bäraren och till vilken typ av läckage de ska suga eller samla upp.

Dessutom finns det bäddskydd som en kan lägga i sängen samt underlägg för att läggas på en stol eller i rullstolen. Detta finns både som engångsskydd och för att användas flera gånger.

Urinblåstömning – för att tömma urinblåsan finns det olika typer av kateter, oftast i plast, med ett hål för att tömma blåsan. Detta sker med hjälp en tappningskatet som förs in via urinröret. Kateter finns i olika längder, grovlekar, material och utförande.

Uppsamling av urin – droppuppsamlare som används för de män som har ett urinläckage. Dessa individanpassas så att storlek och modell passar perfekt. Till dessa finns uppsamlingspåsar för att samla upp urinet i. Dessa finns för engångsbruk eller som tömbara. Dessutom finns det olika typer av bäcken och urinflaskor för att kunna samla upp urin.

Inkontinenslarm – används oftast till barn. Sensorn som känner av läckage finns invävt i bäddskyddet som sängen har bäddats med. Detta gör att ett litet larm börja höras vid ett läckage.

Stoppande hjälpmedel – Det finns några typer av olika stoppande hjälpmedel. För kvinnor finns till exempel en kontinentbåge som förs in i slidan. Denna förhindrar läckage vid ansträngning.

Analproppar finns för de som har avföringsinkontinens.

Badkläder – det är en typ av skyddsbyxa av i exempelvis latex som bärs innanför badkläderna.